Publicerad 27 maj 2014
Reportage

Skyddar stadens grönskande oas

Per Åberg är chef för göteborgarnas gemen­samma vardagsrum. Efter snart trettio år i Slottsskogen är parken lite av hans andra hem.

 Föräldralediga skjuter barnvagnar i bredd på gångvägarna medan cyklister och skateboardåkare susar förbi. På de stora gräsmattorna har ungdomar brett ut picknickfiltar. Och vid pingvindammen pekar barnen fascinerat på de dykande fåglarna.

Det är en av de första riktigt varma vårdagarna och göteborgarna strömmar till Slottsskogen. Dagar som dessa kan parken locka runt 10 000 besökare.

– Det är fantastiskt roligt att jobba här. Men man får vara beredd att rycka in där det behövs, säger Per Åberg, enhetschef.  

Han tar emot på kontoret, som ligger i en röd, ladugårdsliknande byggnad i ett stillsamt hörn av parken. Genom fönstret kan Per Åberg följa den explosionsartade lövsprickningen utanför.
Arbetsplatsen ter sig idyllisk, minst sagt.

Är andra avundsjuka på ditt jobb?
– Jo, jag får ofta spontana kommentarer om att det är en fantastisk arbetsplats. Och det går inte att komma ifrån att man är bortskämd. Fast det kan bli ensamt på vintern. Kom in till Slottsskogen när det är två plusgrader och spöregn, då är det inte många här.

På Slottsskogens 137 hektar finns något för alla: serveringar, välutrustade lekplatser, ett observatorium, en dansbana, en frisbeegolfbana, ett utsiktstorn och en djurpark med bland annat vilda djur, sälar och pingviner.

Per Åbergs uppgift är att se till att allt fungerar och att besökarna är nöjda. Till sin hjälp har han tjugo årsanställda, cirka tio säsongsarbetare och en rad entreprenörer som sköter bland annat gräsklippning och städning.

Största delen av sin arbetstid tillbringar han på kontoret. Men det är inte ovanligt att gummistövlarna och arbetskläderna åker på.

– Genom att vi är en relativt liten enhet så får man göra det som behöver göras. Är det stopp i en brunn och arbetsledaren Johan är borta så är det bara att dra på sig stövlarna och beställa spolbil.

Per Åberg är uppväxt i Sandviken och läste till trädgårdsingenjör i Norrköping. Till Slottsskogen kom han 1984, som 23-åring. Med tiden avancerade han till att bli parkintendent och senare parkförvaltare. 2007 fick Per Åberg chefsansvar även för djurparken i Slottsskogen.

Han har ingen formell utbildning i att sköta djur. Men däremot stor erfarenhet. Dels från barndomens somrar på morbrors gård, dels från gården utanför Lindome där han bor med sin familj. Där finns hästar, får, hundar, katter och marsvin. Pers fru har även drivit ridskola under många år.

– Djur och natur finns både på jobbet och hemma. På något sätt har man väl valt yrket för att man gillar det.
Så är det även för många av medarbetarna: Jobbet sammanfaller med fritidsintresset, vilket skapar ett stort engagemang. Det kan ibland leda till långa diskussioner, inte minst bland djurvårdarna.

– Vad är bäst för djuren, hur ska de skötas, hur mycket foder ska de ha? Det kan bli mycket information att hantera för arbetsledaren. Men oftast mynnar det ut i något väldigt bra, säger Per Åberg.  

Per Åberg är tacksam över att våren kommit tidigt i år. Senvåren och försommaren brukar vara en väldigt hektisk tid, men tack vare den tidiga starten har personalen redan hunnit långt. Tack vare att tjälen gick ur marken tidigt är årets nyplantering av träd redan färdig. 24 stycken 4–5 meter höga plantor av bland annat ek, magnolia och pil har fraktats på lastbil från Tyskland och planterats runt om i parken. Gräsytorna har blåsts rena från fjolårets vissna löv, lekplatserna har setts över och Barnens zoo, där barn får chans att komma riktigt nära lamm, griskultingar, kaninungar och kycklingar, har slagit upp portarna.

Nu återstår bland annat att finslipa sommarprogrammet tillsammans med kulturförvaltningen. För Slottsskogen erbjuder inte bara park- och skogsområden för rekreation. Under sommaren fylls utomhusscenerna med barn­teater, visartister och swingorkestrar.

Några gånger per år hålls arrangemang som tar stora delar av parken i anspråk. Det största är Way out west, som sedan starten 2007 kommit att ta positionen som en av Sveriges största musikfestivaler. Under tre dagar kommer 25 000 besökare dagligen för att se artisterna som uppträder på någon av de tre stora scenerna som byggs upp. För att inte gräset ska bli helt nedslitet av alla dansande fötter täcks det med perforerade plastmattor.

Festivalen genererar stora intäkter till Slottsskogen. Hur mycket är sekretessbelagt av konkurrensskäl. Men det ger ett betydande tillskott, enligt Per Åberg.
– Det har hjälpt oss att bland annat bygga häststallar, naturlekplats och att plantera träd.

I år firar Slottsskogen 140-årsjubileum. När Per Åberg ser tillbaka på parkens historia konstaterar han att utbudet och arrangemangen håller sig kring samma kärnområden: Musik och dans, möjlighet att möta djur, löptävlingar och högtider som firas på picknickfiltar.

Det är även så göteborgarna vill ha det i fortsättningen, enligt de publikundersökningar som görs regelbundet.

– Svaret man får är i princip ”rör inte min Slottsskog, den är bra som den är”. Så det handlar mycket om att förvalta det som finns, säger Per Åberg.

Fakta Per Åberg

Ålder: 53 år.
Gör: Enhetschef för Slottsskogen.
Utbildning: Trädgårdsingenjör.
Bor: Gård i Anneberg.
Familj: Fru, tre barn.
Intressen: Spela golf, jobba på gården, umgås med familjen.

Fakta En park med lång historia

• Området där Slottsskogen ligger var från början del av ett större område som tillhörde det kungliga gamla Älvsborgs Slott. År 1624 fick Göteborgs medelklass lov att använda Slottsskogen för friluftsliv. I mitten av 1860-talet väcktes frågan om att skapa en park för alla stadens invånare – inte bara för medelklassen.
• Slottsskogen hade 2,5 miljoner besökare 2013.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE