Publicerad 28 maj 2014 Uppdaterad 28 maj 2014

Dalarnas landsting har under vården 16 traineeplatser för att hitta nya tandsköterskor. En av de som prövar på yrket under sex månader är Linda Westin. Foto: Ulf Palm

Praktikutbildning ska fylla pensionshål

Under ett halvår får du prova på yrket under kvalificerad handledning. Så hoppas Folktandvården i Dalarna att det ska bli lättare att rekrytera tandsköterskor till länets alla hörn.

Det var delade turer, nattarbete och i många fall tungt och stressigt. Kristina Norströms år som vårdbiträde och personlig assistent har varit slitiga. När hon såg annonserna för den nya traineeutbildningen för tandsköterskor var hon inte sen att söka.

–Nu har jag har fått prova på yrket, nu vet jag att det verkligen är det här jag vill, säger hon.

Sedan i februari har hon och Linda Westin varit på Folktandvårdens klinik Jakobsgårdarna i Borlänge. De har varit med och assisterat tandläkare, suttit i receptionen och rengjort instrument i sterilen – allt under handledning. Målet är att traineerna under sina sex månader på kliniken ska få en inblick i en tandsköterskas alla arbetsuppgifter.

Linda Westin har fått mersmak av tiden på kliniken. Till hösten hoppas hon komma in på utbildningen till tandsköterska.

–Det har varit ett perfekt sätt att förstå vad yrket handlar om, säger hon.

Annelie Engvall är kliniksamordnare på Jakobsgårdarna och den som handleder traineerna. Hon hoppas och tror att fler landsting kommer att följa Dalarnas exempel.

– Yrket är så anonymt och samtidigt är det sådan brist på tandsköterskor. Det här är ett väldigt bra sätt att lyfta fram yrket, och visa bredden i arbetsuppgifter, för unga människor, säger hon.

På flera kliniker i Dalarna har det under senare varit svårt att rekrytera nya tandsköterskor. Till det ska läggas stora pensionsavgångar de närmaste åren. För att möta det startas till hösten en ny YH-utbildning till tandsköterska i Falun. Traineesatsningen som nu pågår är ett sätt att öka intresset för den utbildningen. Att man haft en traineeplats ger dock inte någon förtur. Däremot kommer trainee-eleverna att kunna tillgodoräkna sig arbetslivserfarenhet från tandvården vilket, enligt Folktandvårdens personalchef Mikael Svensson, ger ett ”litet försprång” i urvalet.

Birgitta Elfving, tandsköterska och fackligt förtroendevald för Vision, som också jobbar på Jakobsgårdarna, är mycket nöjd med traineeutbildningen.

– Det är kanonbra tjejer det här, allt har fungerat jättebra! Vi hoppas verkligen att de kommer in på utbildningen i höst, säger hon.

Camilla Eklund, ledamot i Visions tandvårdssektion i Dalarna, är en av dem som varit med och drivit på för att få till en utbildning. Även hon konstaterar att det varit brist på tandsköterskor till vissa kliniker och att en del till och med jobbat sig sjuka på grund av personalbristen.

– Vi har varit jättenöjda med traineerna, de är verkligen läraktiga och positiva, säger hon.

Det har tidigare funnits farhågor att en traineeutbildning skulle vara ett sätt för arbetsgivaren att komma undan lönesatsningar för tandsköterskorna, men de har kommit på skam.

– Det känns som att arbetsgivaren har börjat lyssna på oss. Vi har kämpat hårt för att få högre löner och vi är inte klara med den frågan på länga vägar, men i år fick vi några hundralappar utöver avtalet och lönerna för de nya tandsköterskorna har höjts till 19 000 kronor, säger Camilla Eklund.

Personalchefen Mikael Svensson tror inte att rejäla lönehöjningar skulle lösa personalbristen.

– Vi har svårt att se att rekryteringsfrågan, för vår del, skulle lösas genom att höja lönerna.  Vår analys visar snarare att det är antalet utbildningsplatser som är för få, säger han.

Fakta Traineer får utbildningslön

Sammanlagt har Folktandvården i Dalarna under våren 16 traineeplatser på drygt tio kliniker. Traineerna får en utbildningslön på 14 000 kronor i månaden. Det är inte bestämt om traineeutbildningen kommer att genomföras fler gånger. Programmet är sex månader långt. Utöver gymnasieexamen krävs inga särskilda förkunskaper för att söka traineeprogrammet.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE