Publicerad 30 januari 2014 Uppdaterad 31 januari 2014

Mia Gransten, Mats Birgersson och Marie Haglund har tillsammans 84 års erfarenhet av att serva kommunens datorer, datasystem och telefoner. De anser att politikerna nu slänger deras verksamhetskännedom i sophinken. Foto: Mikael Wallerstedt

Kommunala IT-jobb på väg bort

Helt uppåt väggarna. Dåligt. Dumt. Så tycker Marie Haglund, Mia Gransten och Mats Birgersson, som jobbar med IT i Uppsala kommun, om planerna på att lägga ut verksamheten på entreprenad. Ett beslut som berör 100 till 150 personer.

”Dom kan inte avskeda mig. Slavar måste säljas.” Så står det på en skylt som sitter uppsatt på en hurts på IT-avdelningen i Uppsala kommuns lokaler. Nu mer aktuell än någonsin, skrattar systemförvaltaren Mia Gransten, som får medhåll av sina kolleger. Men skämtsamheten finns bara på ytan. Alla tre oroar sig för vad som ska hända om planerna på outsourcing blir verklighet.

– Beslutet slog ner som en bomb här. Och underlaget som det togs på var det sämsta jag sett. Ändå gick det igenom. Jag blev verkligen besviken, säger Mia Gransten.

Hon får medhåll av Marie Haglund, systemförvaltare inom teleteknik, som tycker att politikerna slagit dövörat till.

– Det känns trist att efter 30 år få besked från stadsdirektören och politikerna att vår glöd för arbetet inte längre är intressant för dem.

Både politiker, Vision lokalt och anställda är överens om att problem funnits på den enhet som beställer IT-tjänster, men när det gäller hur svårigheterna ska lösas går åsikterna isär.

– Det här är en riktig käftsmäll för oss. Trots att vår verksamhet fungerar bra är det oss de vill flytta på, säger Mats Birgersson, IT-tekniker, som jobbar med utveckling av både hård- och mjukvara i kommunens datorer.

Det är en synpunkt som även Visions avdelningsordförande i Uppsala, Anette Klippberg, fört fram många gånger.

– Det finns inget underlag att fatta beslut kring, inga ekonomiska kalkyler. Vi är rädda att kostnaderna kommer att öka som en följd av det här, säger hon.

Men Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala säger att det inte handlar om att kapa kostnader utan om att få till en bättre IT-verksamhet.

– Det har inte varit tillräckligt mycket ordning och reda, säger han.

Det är enligt honom bakgrunden till att alla delar av IT-verksamheten nu kommer att synas för att sedan outsourcas till olika företag. Det handlar om verksamhetssystemen som används i skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten, liksom interna system som mejl, HR-system, ekonomistyrningssystem, webben samt nätverk, servrar och datahallar.

Tanken är att företag sedan ska delta i en upphandling där de tävlar om vem som ska ta över verksamheten. De anställda som vill ska få följa med till den nya arbetsgivaren.

– Absolut, det är en förutsättning för att få vara med i upphandlingen, säger Fredrik Ahlstedt.

Vad säger du till de anställda som är oroliga över att förlora sina jobb?

– Jag har full förståelse för det. Jag hoppas att de ska se det här som en stor möjlighet och att vi ska försöka göra det här så bra som möjligt, säger han.

Att byta arbetsgivare är inget som Marie Haglund, Mia Gransten och Mats Birgersson ser fram emot. Men ingen av dem vet hur de kommer att göra när de får frågan, utan hoppas att beslutet ska rivas upp efter valet i höst.

– Kommunen är till för allas nytta, det skulle inte kännas bra att tvingas byta till en privat arbetsgivare, säger Mia Gransten.

Fakta Det här gäller vid verksamhetsövergång

  • Om en verksamhet i sin helhet flyttas över till en ny arbetsgivare, exempelvis vid outsourcing, räknas det i allmänhet som verksamhetsövergång.
  • Verksamhetsövergång är inget sakligt skäl för uppsägning. Alla anställda ska få erbjudande om att följa med till den nya arbetsgivaren.
  • Den nya arbetsgivaren är skyldig att ha samma anställningsvillkor som den tidigare arbetsgivaren under ett års tid.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE