Publicerad 25 september 2009 Uppdaterad 25 september 2009

Jönköpings kommun utreder mutanklagelser

Jönköpings kommun har tagit emot anonyma anklagelser om att anställda på tekniska kontoret tar emot mutor. Tidigare har liknande anklagelser riktats mot renhållningen och nu har en extern utrednig inletts.

I veckan fick Jönköpings kommun ett anonymt brev från en person som uppger sig för att vara hantverkare som haft uppdrag för kommunen. I brevet påstås att mutor är vanligt förekommande på tekniska kontoret.

”Varje medarbetare med minsta bestämmanderätt inom tekniska anser sig vara en kung och kräver att det ska göras jobb i deras hem, deras barns och föräldrars hem och sommarstugor, antingen gratis för att vi ska få fortsätta ha kommunen som kund eller mot betalning som kommuninvånarna står för”

Anders Hulusjö (KD), ordförande i tekniska nämnden, ser allvarligt på uppgifterna i brevet.

– Det är allvarligt när det kommer sådana här anklagelser. Nu ska vi gå igenom dem och se om det finns grund för dem eller inte, säger han.

Det är inte första gången tekniska kontoret anklagas för att ta emot mutor. Revisionsföretaget Ernst&Young utreder redan liknande anklagelser mot sopåkarna.

–Det finns misstankar om att man har tagit emot sopor som man inte har tagit betalt för och att den betalningen har skett på annat sätt, säger stadsdirektören Martin Andrée.

Trots de allvarliga anklagelserna varnar Anders Hulusjö (KD) för förhastade slutsatser.

­– Det kan ju vara så att ett företag som inte har fått en offert kommer med sådana här anklagelser i ren besvikelse. Men det kan ju finnas en grund för anklagelserna också, säger han.

Ernest&Young kommer nu även att granska de nya anklagelserna.

– Vi tar det på största allvar och gör allt vi kan för att gå till botten med detta och se om anklagelserna är sanna, säger stadsdirektören Martin Andrée.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE