Publicerad 10 september 2014 Uppdaterad 10 september 2014

Gilda Galvez Eriksson, på Kvinnokliniken i Halmstad, menar att medicinska sekreterarna historiskt är en grupp som inte protesterat, men att den generationen håller på att försvinna. Foto: Christel Lind

I Halland ökar gapet mest

Halland är det landsting där distriktsläkarnas löner dragit ifrån mest jämfört med medicinska sekreterarnas. ”Vi gör ett hästjobb, men det värderas inte”, säger Gilda Galvez Eriksson.

600 personer skrev på det halländska löneuppropet förra året, med krav på extra lönepåslag för alla medicinska sekreterare.

– Men löneupproret gav inte det som vi hade förväntat oss.

Det konstaterar Mariette Jakobsson, Visions yrkesombud för medicinska sekreterare i Region Halland, som känner sig uppgiven med tanke på löneläget.

– Det spelar ingen roll vad vi medicinska sekreterare skaffar för utbildning och vad vi tar för initiativ: vi kan få 25 000 kronor i månaden, men inte mer. Hur man än stångar sig blodig så händer inget med löneläget. Vi får inget gensvar från arbetsgivaren, säger hon.

Gilda Galvez Eriksson, medicinsk sekreterare och Visionombud på kvinnokliniken i Halmstad, var en av dem som skrev under löneuppropet. Efter 24 år som medicinsk sekreterare har hon kommit upp i en månadslön på 24 500 kronor i månaden.

– Det spelar ingen roll vad man gör, för det värderas inte. Mellancheferna har så liten budget. Jag har till exempel vidareutbildat mig till kodare, och utför arbetsuppgifter som är viktiga ekonomiskt för arbetsgivaren. Vi som kodar diagnoser gör ett hästjobb, men det värderas inte mer än till ett påslag på 150 kronor i månaden, säger hon.

Vad tycker du om att distrikts­läkarnas löner drar ifrån?

– Läkare är en stark grupp i samhället – de är inte rädda att säga ifrån när det gäller löner och arbetsmiljö. Självklart har läkarna ett stort ansvar, men lönegapet kan inte bli hur stort som helst. Arbetsgivaren måste börja reflektera mer över att alla yrkeskategorier behövs och måste vilja prestera sitt bästa för att vården ska gå runt, säger hon.

Mariette Jakobsson säger att det blivit vanligare att medicinska sekreterare slutar på landstinget.

– De börjar jobba privat eller skaffar sig andra administrativa jobb för att få mer i lön. Var och varannan dag slutar någon.

Den ljusning som Mariette Jakobsson ser, och som hon tror kan driva upp löneläget, är att medicinska sekreterare börjar överta administrativa uppgifter som i dag utförs av vårdande personal.

– Det är ett stort mastodontjobb att få alla att göra rätt saker i vården. Många tår ska trampas på. Kanske leder det till att man får upp ögonen för administrationen och att yrkets status och lön höjs. Men det kommer att ta tid.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE