Publicerad 11 oktober 2005 Uppdaterad 11 oktober 2005

Hedemora stämmer elva dalakommuner

Hedemora kommun har hamnat i en rättslig konflikt med elva andra dalakommuner. Tvisten gäller vem som ska betala ersättning till ett 60-tal funktionshindrade.

Den 1 januari 1993 tog kommunerna över verksamheten som regleras enligt LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade.


 


Eftersom många utvecklingsstörda från länet bodde på institutioner i Hedemora tecknade de 15 kommunerna ett avtal om att Hedemora skulle ta över ansvaret mot att de andra kommunerna betalade.


 


Våren 2004 infördes utjämningssystemet för LSS. I samband med det sade alla kommuner utom Hedemora upp avtalet. Elva av dem har dessutom slutat betala.


 


–Införandet av den nya lagen och de nya reglerna gjorde att det gamla avtalet inte längre ska tillämpas. Det är den inställning som kommunerna i Dalarna har, säger Torkel Birgersson, kommundirektör i Falun.


 


Hedemora kommun har nu alltså stämt de elva kommuner som slutat betala. Förutom Falun är det också Avesta, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Malung, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter och Vansbro.


 


Hedemora kommun anser att kommunerna inte kan säga upp avtalet ensidigt och vill nu att Falu tingsrätt ska pröva frågan.


 


–I propositionen skrev regeringen väldigt tydligt att de mellankommunala avtalen skulle avvecklas på sikt, just för att man visste att de här mellankommunala avtalen fanns, säger Ann-Katrin Sundelius, kommunchef i Hedemora.


 


Hon säger att Hedemora inte heller vill ha det gamla avtalet kvar. Men kommunen vill att det ska omprövas och vill ha en övergångslösning under tiden.


 


–Under några år nu tills vi fått full effekt från LSS-utjämningen så förlorar vi väldigt mycket pengar, totalt omkring 30 miljoner kronor, säger Ann-Katrin Sundelius.

En halvtimmes it-strul om dagen

Mer än var tredje Visionsmedlem tycker att de fått för lite IT-utbildning för att kunna jobba effektivt. I snitt förloras nästan en halvtimme av arbetsdagen på grund av krångel med IT. 22 september 2014

Tack och hej tidningenvision.se

Nu på fredag stängs tidningenvision.se. Alla besökare kommer från och med då att dirigeras om till vision.se där det kommer att finnas nyheter, lönestatistik och annat som rör ditt arbetsliv även i fortsättningen. 24 september 2014 10 kommentarer

”I Sverige har vi en illusion om att den offentliga sektorn tar hand om alla, men jag tror att vi måste samverka för att nå förändring”, säger Johannes Jörgensen. Foto: Jonatan Jacobson

Här kan alla vara med och påverka

När han på grund av giftermål tvingades sluta som katolsk präst tog hans sociala engagemang nya former. De senaste åren har Johannes Jörgensen arbetat i Svenska kyrkans regi med långtidsarbetslösa och socialt utsatta i blickfånget. 16 september 2014

Avskedad kyrkoherde vann i AD

En församling i Halland avskedade kyrkoherden med skälet att han ägnade en stor del av sin arbetstid år privata affärer och misskötte sitt jobb. Nu har Arbetsdomstolen beslutat att kyrkoherden ska få jobbet tillbaka och 175 000 kronor i skadestånd. 24 september 2014

MITT YRKE