om Mikael Bergström var högsta chef på SVT skulle han rensa i programtablån. ”Ut med alla program där folk blir utröstade och in med folkbildande och roliga program”, säger han. Foto: Marlin Johansson

Svart på vitt om landstingsvärlden

Deadline närmar sig och pulsen är på uppåtgående för Mikael Bergström, redaktör för personaltidningen i Landstinget Jönköpings län.

Fakta Mikael Bergström

Ålder: 56 år.

Yrke: Redaktör.

Arbetsplats: Landstinget Jönköpings län.

Lön: 31 000 kr/mån.

Fritid: Spelar badminton och renoverar sommar­stugan.

Vad gör du just nu?

– De senaste dagarna har jag gjort flera intervjuer, nu är det dags att skriva. Dessutom fick jag just reda på att två intervjupersoner har hoppat av så nu måste jag hitta alternativ.

Vad innehåller nästa Pulsen?

– En artikel om Eksjö vårdcentral där man arbetar på ett nytt sätt med svåra sår och ett reportage om ett team på kvinnokliniken som jobbar med cancer. Och i kväll ska jag besöka en akutmottagning.

Blir det en bra tidning?

– Jag har gjort bättre men den blir helt okej. Vårt landsting har nominerats till Guldskalpellen, ett pris som tidningen Dagens Medicin delar ut för bästa förändringsarbete. Om vi får priset vore det roligt att få med det i tidningen.

Skriver du allt själv?

– Det mesta, men jag är inte helt ensam. Jag har hjälp av en fotograf, en redigerare och en redaktionsgrupp som är med och planerar.

Har ni artiklar som är kritiska mot ledningen?

– Svår fråga. Jag skulle inte dra mig för att ta in en kritisk artikel, men de anställda är ganska försiktiga. Nyligen hade vi en debattartikel om prioriteringar i vården, om att den som skriker mest får mest vård. Den var säkert inte populär i landstingsledningen, men jag har inte hört ett ljud.

Hur ser drömnyheten ut?

– Jag skrev om en forskargrupp som arbetade med tjocktarmscancer och hittat en biomarkör som gör att man kan avgöra risken för att en person ska få cancer. Det var helt okänt för mig.

Publicerad 28 maj 2013 Kommentera

MITT YRKE