”Om jag var miljöminister skulle jag skapa nya lagar för ett mer hållbart samhälle”, säger Susanne Löfvander. Foto: Jonas Bilberg

Hon gör västeråsarna klimatsmarta

Nu ska västeråsborna banta. Men det är inte kilon som ska bort, utan utsläppen av växthusgaser. Susanne Löfvander ser till att informationen om projektet når ut.

Fakta Susanne Löfvander

Yrke: Informatör/administratör.
Arbetsplats: Västerås stad, stadsbyggnadskontoret.
Ålder: 46 år.
Familj: Sambo.
Fritid: Läser böcker och målar.

Klimatbanta, vad är det för något?
– Det kan handla om att sänka inomhustemperaturen med en grad, äta vegetariskt på måndagar, ta sig till fots eller med cykel till jobbet, slänga mindre mat och att sortera sopor. Att hitta olika sätt att minska utsläppen av växthusgaser, helt enkelt. Varje månad kommer någon av våra energi- och klimatrådgivare att utmana en känd västeråsare att anta en klimatutmaning.

Vilka har utmanats hittills?
– Chefredaktören på lokaltidningen VLT utmanades att äta köttfritt på måndagar under en månad och nu är det miljöchefen på Mälarenergi som utmanats att sänka inomhustemperaturen med en grad. Tanken är att få väster­åsarna att minska sina utsläpp av växthusgaser de med.

Är det någon klimatutmaning du själv prövat på?
– Jag har hängt på köttfria måndagar och har alltid svalt hemma, så man kan nog säga att jag är med där också. Och jag kommer att fortsätta att vara med på alla utmaningar som jag kan vara med på.

Vilken är din roll i projektet?
– Det är jag som kommunicerar ut allt som händer kring det. Jag lägger ut info på Twitter och Facebook och på Västerås stads webbplats.

Varför är det kommunens uppgift att minska utsläppen?
– Det finns ett program som klubbats av politikerna för hur man ska minska den negativa klimatpåverkan. Målet är att utsläppen om sex år ska ha minskat med 60 procent jämfört med år 1990.

Vad tycker du om att jobba med klimatfrågan?
– Det är roligt och spännande. Det känns viktigt att vara med och skapa medvetenhet. Det är det som kommer att vara avgörande för om vi lyckas eller inte på sikt.

Publicerad 25 februari 2014 Kommentera

MITT YRKE